- BuildingDesign News - Construction / Services News Archives

Article Date: 5th December 2016

Monodraught - Proven High Quality Low-Carbon Ventilation Selected for Arboretum

Low-carbon Ventilation - Natural Ventilation - National Memorial Arboretum

Monodraught - Arboretum

Monodraught were selected as a natural ventilation solution for the expansion of the National Memorial Arboretum with a new Remembrance Centre in Staffordshire. The National Memorial Arboretum is the UK’s year-round centre of Remembrance; a spiritually uplifting place which honours the fallen, recognises service and sacrifice, and fosters pride in our country.

With 30,000 maturing trees and over 300 memorials, it is a beautiful and lasting tribute to those who serve their country, die in conflict or have a special reason for being remembered.

It seems fitting that a site that uses nature as a way to remember the fallen has also chosen a solution for ventilation which harnesses the environment for building ventilation. Monodraught have a long-term track record and have been utilising natural ventilation in their solutions for over 40 years.

The Windcatcher encompasses the benefits of both top-down and passive stack ventilation. The system consists of an external louvre protected internally by Trilayer Weather Protection and is internally divided. The simple but effective design of the system provides fresh air during the daytime as well as night-time cooling. When coupled with Monodraught’s iNVent 2 BMS controls, the system is capable of providing temperature and CO2 demand controlled ventilation. The system requires little maintenance which is ideal for the Arboretum as it relies heavily on regular visitor numbers to maintain voluntary donation contributions so needs to remain available to the public as much as possible.

The £15.7m development was completed recently and will allow the arboretum to host up to 500,000 visitors a year. The improvements include the new Remembrance Centre with dedicated education facilities that will enable the Arboretum to expand its engagement from 10,000 schoolchildren a year to 25,000. Improvements were also made to the reception area, restaurant, café and shop.

The natural ventilation system allows the Arboretum to have a minimal impact on its environment in terms of carbon footprint and by circulating fresh air within the building, it allows staff and visitors to benefit from fresh air to remain alert and able to enjoy their day at the centre.

To find out which of our solutions are applicable for your building development, please contact our friendly sales team by using the email option below:

BuildingDesign Media © - BuildingDesign Directory | BuildingDesign Tenders | BuildingDesign Recruitment