- BuildingDesign News - Construction / Services News Archives

Article Date: 4th December 2017

Glazing Vision - Victorian Terrace Renovation Incorporates Flushglaze Rooflight

Flushglaze Rooflight - Harringey Ladder - Allison Road - Fixed Rooflight

Glazing Vision - Allison Road

This fine Victorian terraced house is located in the fashionable Harringey Ladder within the North London Borough of Haringey, and was recently one of the residences open for public viewing as part of the Open House September 2017 tour. Renovated throughout to an exceptional standard by Trevor Brown Architects, the house also boasts a new, contemporary extension, which has been sensitively designed to seamlessly integrate with the more traditional décor of the rest of the ground floor. The extension, which opens out through glazed doors onto an attractive decked terrace and garden, accommodates a state-of-the-art kitchen as well as an eclectically styled diner/family room. The installation of a Flushglaze fixed rooflight from Glazing Vision was key to unlocking the natural light in the windowless kitchen area, which shares its exterior wall with the neighbour’s house.

Properties on the "rungs" of the Harringay Ladder have much sought-after heritage features: impressive front doors, spacious rooms with high ceilings, and sizeable back gardens. However, without wishing to lose the period charm of the house, the owners at Allison Road were seeking to modernise the interior to suit their young family, as well as to increase the footprint. The rear reception room presented an opportunity to extend and to create a generously sized, modern kitchen and snug where the family could eat, relax and entertain.

Trevor Brown Architects, known for their respectful restoration of such period properties, were appointed to design the required renovation and extension. The original rear room had been fairly narrow, and there had been a rather alley-like path alongside it running from the back door towards the garden. Brown designed the new extension so that it abutted the neighbour’s outer wall, thereby taking advantage of the full width of the client’s property. The large garden allowed for some "land grab" so that the extension could be built to measure a not inconsiderable 8m x 5m.

Maximising the light in a windowless kitchen

Glazing Vision - Allison RoadBut the connection to the neighbour’s wall brought a challenge with it – there was no possibility to incorporate a side window in the designated kitchen area of the extension. To overcome this, Brown looked for a way of bringing the light in from the roof, without adding any unsightly exterior furniture, which might negatively impact on the appearance of the extension.

Having already had positive experience of using Glazing Vision’s products on previous projects, the architect specified one of their fixed Flushglaze rooflights for use on the Allison Road extension as it offered a number of benefits. Firstly, it met a very specific requirement – it could be fitted to abut all 3 walls that framed the roof of the extension (2 from the client’s home, one from the neighbour’s house). Its clean, minimalist exterior would raise no concerns from the neighbour, nor ruin the views from the garden towards the house. The lack of any unnecessary bulky capping would mean that the Flushglaze fixed rooflight would not trap dirt or debris, an important consideration given the recessed position of the rooflight and the limited access to it.

Secondly, given the need for a bespoke size of rooflight to maximize the amount of daylight entering the extension, Brown sought the precision engineering offered by Glazing Vision’s factory in Norfolk. The resulting Flushglaze rooflight was made in 3 sections, providing a span of 1600mm and a width of 4300mm, with a silicone seal at the join.

Preventing heat loss on a flat roof

Glazing Vision - Allison RoadAdditionally, the architect was satisfied that Glazing Vision’s Flushglaze fixed rooflight provided excellent thermal performance, with its combination of low emissivity glass, argon-filled cavities and warm edge spacer bars. The risk of condensation forming on the internal frame, which is caused by “cold bridging”, is also kept to an absolute minimum. The framework is sealed by a gasket, which means there is no need for a thermal break, thus keeping the profile as reduced as possible.

Minimalist framework does not detract from the interior aesthetics

In specifying Glazing Vision’s Flushglaze rooflight, Brown ensured that the product would complement the modern aesthetics of the new extension. The minimalist internal framework would enhance the feeling of loft and airiness, whilst its slate grey finish would subtly coordinate with the anthracite kitchen cabinetry below. The rooflight is split into 3 sections and the architect was able to position decorative lights directly beneath the joints in the glass. These lights illuminate the kitchen when the family is cooking in the evening hours, and also help to create a warm ambience in the rest of the extension.

Where the dark tones and industrial finishes of the kitchen surfaces, and the moody, eclectic mix of furniture and materials in the lounge/diner could have compromised the light quality, this generously-sized Flushglaze fixed rooflight from Glazing Vision has ensured that the natural light absolutely floods in to the extension during the day. It is a bright, welcoming space, and has become the central hub of this family home.

BuildingDesign Media © - BuildingDesign Directory | BuildingDesign Tenders | BuildingDesign Recruitment