- BuildingDesign News - Construction / Services News Archives

Article Date: 29th November 2016

Formica Group - Shallcross Court specifies VIVIX® by Formica Group for Sheltered Housing

VIVIX Panels - Sheltered Housing - Architectural Panels - Formica Cladding

Formica - Shallcross Court

John McCall Architects were commissioned to work in conjunction with AMS Cladding Ltd to renovate the tired exterior of Shallcross Court, one of Liverpool Mutual Homes sheltered housing sites. When approached with the project, John McCall Architects chose VIVIX® by Formica Group, as a range of easy to install architectural panels, available in a wide variety of colours to create an aesthetically pleasing building design with a clean modern finish.

Briefed to renovate, reorder and rebrand a tired and convoluted sheltered housing scheme in Everton, John McCall Architects proposed to invert the site by constructing a new outward-facing communal block. The existing internal communal block was demolished and a large south-facing courtyard garden was established in its place. Using VIVIX panels across the scheme, it allowed the creation of a bold new façade that offset the new area against the current buildings and enhanced the courtyard for residents.

The specification of VIVIX panels meant in addition to the creation of an interesting and vibrant design, installation was quick, saving time and minimising disruption for occupants. Availability of large VIVIX sheets allowed maximum optimisation; panels were cut to size offsite, before transportation and easy installation on-site, concealing services pipes and fittings, to emphasis the clean, modern edges and lines of the new building design.

Formica - Shallcross CourtFitted on a new timber frame extension and over the existing main entrance, the development creates a bright, welcoming atmosphere for visitors and residents.

Joanne Mountfield, of John McCall Architects, comments on the decision to use VIVIX Panels: "We experimented with a variety of finishes and bold signature colours in the early stages of the project to create a strong identity for the scheme. The bank of existing trees and planting in this area of the site informed an eye-catching mix of vertical green strips, while the larger format monolithic two-tone grey panels offset the busy façade below. The contrast of the grey façade on the first floor delineates private spaces from the green facades used for the communal area on the ground.

"The two-tone grey was achieved very effectively using complimentary plain and patterned VIVIX ‘Storm’ and ‘Radon’ panels, while a carefully proportioned pattern of ‘Vibrant Green’, ‘Hunter Green’ and ‘Pale Olive’, with flecks of ‘Spectrum Yellow’, helped to realise the punchy lower section of cladding."

With landscaping work now completed on the project, the residents of Shallcross Court are able to enjoy the new addition to the building and appreciate a designated area designed to capture the best of summer through into autumn.

For more information please use the email option below:

BuildingDesign Media © - BuildingDesign Directory | BuildingDesign Tenders | BuildingDesign Recruitment